Tárgyalások időpontjának és helyszínének ellenőrzése

E menüpontban nyílik lehetőség arra, hogy bárki, ügyintéző közreműködése nélkül egyszerűen és gyorsan ellenőrizze a Fővárosi Törvényszékre és a kerületi bíróságokra kitűzött tárgyalások időpontját és helyszínét.

Miért célszerű az idézésben közölt adatok ellenőrzése?

A bíróság az eljárások alanyait (feleket, képviselőket, tanúkat, szakértőket, stb.) - ha jelenlétük szükséges - idézi a tárgyalásra. Az idézés tárgyaláson kívül és a tárgyaláson jelen nem lévő személyek esetében írásban, a tárgyaláson jelenlévő személyek esetében pedig szóban, a tárgyalás időpontjának és helyszínének közlésével történik. Ezért célszerű az írásban kapott idézést a tárgyalás napjáig biztos helyen őrizni, a szóbeli idézésben közölt időpontot és helyet pedig feljegyezni.

A bíróság egy eljárás tárgyalását rendszerint ugyanabban a tárgyalóban tartja függetlenül attól, hogy a tárgyalás hány tárgyalási napon keresztül tart. Előfordulhat azonban, hogy akár eljárási, akár technikai okból a tárgyalás időpontja vagy helyszíne megváltozik, mely esetekben a bíróság az idézettek előzetes értesítését ugyan mindig megkísérli, azonban  ez nem mindig sikerül. Előfordulhat, hogy az értesítés megtörténik ugyan, de annak hitelessége az idézett számára kétséges, avagy a közölt adatokat a feljegyzés lehetőségének hiányában nem sikerül megjegyezni vagy az adatok feledésbe merülnek.

A felesleges megjelenés vagy az igazolatlan távollét miatt érdemes a jelen menüpontban igénybe vehető alkalmazás segítségével a tárgyalás előtt ellenőrizni, hogy az idézésben közölt adatok aktuálisak-e még és ha nem, akkor mi a tárgyalás új időpontja vagy helyszíne.

A  tárgyaláskereső szolgáltatás akkor nyújthat segítséget, ha:

  • bizonytalan a tárgyalás időpontjában vagy helyszínében,
  • nem ismeri a tárgyalás időpontját vagy helyszínét,
  • felmerült, hogy a tárgyalás nem az idézésben közölt időpontban vagy helyszínen lesz.

A kereséshez a "sorszám" és az "év" megadása kötelező.

(Az alkalmazásban az "ügyszám" / "sorszám" mező nevének ellenőrzése szükséges.)

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a szolgáltatás technikai okok miatt átmenetileg nem üzemel. Megértésüket köszönjük!