Az Ügyfélközpont jogi kereteinek összefoglalása

E menüpontban adunk tájékoztatást az Ügyfélközpont működésének alapelveiről, valamint az azok betartásához elengedhetetlen jogszabályok és szabályzatok rendelkezéseiről.

Az Ügyfélközpont működésének alapelvei

A Fővárosi Törvényszék Ügyfélközpontja működését a Fővárosi Törvényszék három szervezeti egységének az együttműködésével kezdte meg: a Polgári Kollégium felügyelete alá tartozó Polgári Elsőfokú Kezelőiroda és a Polgári Másodfokú Kezelőiroda; a Büntető Kollégium felügyelete alá tartozó Büntető Első- és Másodfokú Kezelőiroda; valamint a Fővárosi Törvényszék általános elnökhelyettesének felügyelete alá tartozó Információs Szolgálat együttműködésével. Az Infopult és a Callcenter nem minősül önálló szervezeti egységnek, azok működésének felügyeletét az Információs Szolgálat látja el. E szervezeti egységek és alegységeik szakszerű feladat-megosztása és indokolt együttműködése elengedhetetlen az ügyfelek hatékony és szakszerű kiszolgálása, valamint a bíróság ítélkezési tevékenységének az elősegítése szempontjából, továbbá azért, hogy az ügyfelek se támasszanak teljesíthetetlen elvárásokat az Ügyfélközpont munkatársaival szemben.

E célok megvalósítása érdekében fontos, hogy minden szervezeti egység és alegység munkatársa legyen tisztában saját feladataival, az ügyfelek pedig azzal, hogy az általuk igénybe venni kívánt szervezeti egység vagy alegység mely kéréseket teljesíthet és mely kérdéseket válaszolhat meg. A szervezeti egységek és alegységek működése ugyanis a feladatkörök pontos megosztásán alapul amellett, hogy e feladatok esetenként egymást követően, egymásra épülve teljesíthetők igazán szakszerűen és hatékonyan. Ezért nem célszerű az egymásra épülő folyamatokat felcserélni, avagy olyan tevékenységet végezni vagy elvárni, amely másik szervezeti egység vagy alegység feladatkörébe tartozik.

Az Ügyfélközpont működésének legfontosabb alapelvei a törvényesség, a szakszerűség és a hatékonyság. Ezek az alapelvek csak abban az esetben teljesíthetők és teljesítésük csak akkor várható el, ha mind a munkatársak, mind az ügyfelek tisztában vannak azzal a legalapvetőbb jogi környezettel, melyben az Ügyfélközpont működik.

Az Ügyfélközpont jogi kereteinek összefoglalásáról

Az e menüpontban letölthető dokumentumban kizárólag az Ügyfélközpont személyi állományát, továbbá az Ügyfélközpont egységeinek és alegységeinek működését érintő legfontosabb jogi keretek kerülnek ismertetésre, hangsúlyozva azt, hogy az összefoglalónak nem célja az ítélkezési tevékenységre, továbbá a kerületi bíróságokra vagy a Fővárosi Törvényszék más szervezeti egységeire vonatkozó szabályok összefoglalása. Az Ügyfélközpont működését alapvetően a Fővárosi Törvényszék és a területén működő bíróságok szervezetére és igazgatására, valamint a bíróságok ügyviteli tevékenységére vonatkozó szabályok határozzák meg. A jogi kereteket összefoglaló, alábbi linkről letölthető dokumentum elsősorban tehát a szervezet felépítésére, a függőségi viszonyokra, az egyes szervezeti egységek feladatkörére és működésére, valamint a tájékoztatás adásra vonatkozó alapvető szabályokat foglalja össze.

A PDF dokumentumok megnyitásához szükséges program ide kattintva tölthető le.

A jogi kereteket összefoglaló PDF formátumú dokumentum ide kattintva tölthető le.